εγώ και ο άλλος, ο άλλος κι εγώ

14 Ιαν.

“A question that sometimes drives me hazy: am I or the others crazy?” εύλογα αναρωτιόταν ο Αϊνστάιν. Τσακωνόμαστε με τους άλλους και προσπαθούμε να αποδείξουμε το δίκιο μας. Κι οι άλλοι το ίδιο κάνουν.

Ποιος έχει δίκιο δεν έχει πραγματικά σημασία. Το θέμα είναι να συνεννοείσαι με τον άλλον, να επικοινωνείς. Όλοι έχουν δίκιο κι όλοι έχουν άδικο. Ο καθένας έχει μια οπτική γωνία. Πρέπει να είσαι πολύ καλός στη γεωμετρία για να αντιλαμβάνεσαι ταυτοχρόνως όλες τις γωνίες. Πρέπει να μη σε τρώει το άδικο κι ούτε το δίκιο.

Πρέπει να βγαίνεις από το συναίσθημά σου ή να μάθεις να το διαχειρίζεσαι; Το θέλεις όμως αυτό; Και πότε; Το πρόβλημά μας με τον άλλο δεν είναι πάντα ο άλλος. Είμαστε κι εμείς. Οι άλλοι πρέπει να προσαρμοστούν στο μικρόκοσμό μας. Κι εμείς όμως δεν πρέπει στο δικό τους;

Δυστυχώς δεν υπάρχει μαύρο και άσπρο. Υπάρχει γκρι, αλλά καταλήγει να είναι κόκκινο. Όταν συνειδητοποιήσουμε ότι είναι το γκρι η μόνη οδός, θα σταματήσουμε μάλλον να λειτουργούμε με το κόκκινο. Αλλά όχι. Η συνειδητοποίηση δε φτάνει. Το συναίσθημα και η λογική χρειάζονται εκπαίδευση. Μόνο τότε δε θα είμαστε «κλασικοί» άνθρωποι.

Γιατί όμως να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία όταν ο άλλος δεν μπαίνει; Γιατί πολύ απλά, τελικά θα ωφεληθούμε και οι δυο. Δεν χάνεις όταν μπαίνεις στη θέση του άλλου. Δε χάνεις όταν προσπαθείς να τον καταλάβεις. Δεν χάνεις όταν δεν είσαι κολλημένος στο εγώ σου. Παρόλα αυτά σε νοιάζει μήπως χάσεις κι είναι περίεργο το γιατί το βλέπεις σαν παιχνίδι, ενώ, ταυτοχρόνως, η αντιμετώπισή σου προς τη ζωή δεν είναι παιχνιδιάρα.

Τελικά δεν είναι όλα απλά μαθηματικά, αν και παντού εγώ ψάχνω αίτια, συνεπαγωγές και συμπεράσματα. Είμαι φαν της λογικής, ίσως αυτό να είναι το πρόβλημά μου. Αστείο, γιατί ποτέ δεν συμπάθησα τα μαθηματικά κι όμως δεν παύω να σκέφτομαι ότι ένα κι ένα κάνουν δύο!

question_everything__by_jamaisxvu

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: